Snickare vs. Gör-det-själv: När ska man anlita proffs?

Ingen har väl undgått debatten om man ska anlita en snickare eller göra jobbet själv. Här ger vi på Hårdéns Bygg våra tips på när det är bäst att anlita en proffs-snickerare istället för att göra det själv.

När du behöver anlita en snickare

Större projekt

Större projekt som till exempel en utbyggnad av huset eller en renovering av hela köket kräver oftast en professionell snickare. Dessa projekt kräver både specialverktyg och expertkunskap för att bli rätt utförda. En professionell snickare har erfarenhet och kunskap för att kunna lösa eventuella problem som kan uppstå under projektets gång.

Tidsaspekt

Ett annat argument för att anlita en snickare är att det går snabbare än om du gör det själv. En erfaren snickare kan göra ett jobb på mycket kortare tid än vad en oerfaren person kan göra. Om du har ett tidsbegränsat projekt, såsom en renovering inför en försäljning av hemmet, kan det vara viktigt att jobbet blir gjort snabbt och korrekt.

Fackkunskap

Snickare har utbildning och erfarenhet för att utföra arbeten på ett korrekt och säkert sätt. De har kunskap om material, konstruktioner, byggregler och säkerhetsbestämmelser, vilket är avgörande för att arbetet ska bli utfört på ett säkert och hållbart sätt.

Hantverksskicklighet

En snickare har en hantverksskicklighet som en lekman sällan kan matcha. Snickare har kunskap om olika träslag och kan välja rätt trä för jobbet. De vet också hur man ska behandla och underhålla trä för att det ska hålla sig i bra skick under lång tid.

Garanti och försäkringar

En professionell snickare erbjuder ofta garantier för sitt arbete och är också försäkrad. Detta ger dig som kund trygghet om något skulle gå fel i framtiden. En snickare har också de rätta verktygen och utrustningen som krävs för att utföra jobbet på ett korrekt sätt.

När du kan göra det själv

Mindre projekt

Mindre projekt, som att bygga en enkel hylla eller enklare reparationer, kan du oftast göra själv. Du kan spara pengar på att göra jobbet själv och det kan också vara roligt och lärorikt att testa på lite olika snickeriprojekt.

Kreativt utlopp

Snickrandet kan vara ett kreativt utlopp där du kan skapa personliga möbler eller designa din egen inredning. Det kan också vara en rolig hobby som ger dig möjlighet att göra något med dina händer.

Mindre tidspress

När du anlitar en professionell snickare så kan du vara säker på att renoveringen eller byggprojektet kommer att bli klart i tid. Proffsen har vanligtvis mer tid till att fokusera på projektet och kan arbeta mer effektivt än en person som gör det själv. Om du gör det själv kan det ta mycket längre tid att få jobbet klart, särskilt om du har en annan heltidsanställning eller andra ansvarsområden.